22038651-2 (21 98+)

محصولات فراران

صفحه اصلی / مقالات / کاربرد شوینده های هوایی در صنعت هواپیمایی

کاربرد شوینده های هوایی در صنعت هواپیمایی


شوینده های هوایی

شوینده های هوایی به دسته ای از مواد شیمیایی پاک کننده اطلاق می شود که برای شستشوی قسمتهای گوناگون هواپیما ها به کار می روند. این شوینده انواع مختلفی دارند که برای شستشو و پاک کردن بدنه هواپیما، قسمتهای داخلی کابین هواپیما مانند: صندلی مسافرین، کف کابین، پنجره ها و سطوح داخلی کابین، موتور هواپیما و غیره بکار می روند.

شستشوی بدنه هواپیما

باقی ماندن لکه های باران و فضولات پرندگان بر روی بدنه و شیشه هواپیما ، این وسیله نقلیه را کثیف و آلوده نشان می دهد. بنابراین شستشوی این سطوح باید در دستور کار متولیان بخش خدمات فرودگاه قرار گیرد. این امر نه تنها یک ضرورت برای زیبایی ظاهر هواپیما است بلکه بازدهی و ایمنی را افزایش می دهد. بعلاوه انباشته شدن آلودگی ها در شکاف های ساختار بدنه هواپیما ، می تواند موجب ایجاد خوردگی شود. یک هواپیمای تمیز و بدون آلودگی ظاهری ، تفاوت بزرگی را نسبت به دیگران نشان می دهد و موج افزایش بازدهی سوخت نیز می گردد.

نکات مهم جهت شستشوی بدنه هواپیما

قبل از شروع نمودن فرآیند شستشوی بدنه هواپیما با واترجت ، باید تجهیزات شستشو ، بطور کامل فراهم شود. دستگاه واترجت ، مواد شوینده و ابزار های لازم جهت شستشوی شیشه جلو از جمله این تجهیزات هستند. همچنین بررسی شود که چه بخش هایی از هواپیما نباید با آب پر فشار واترجت شستشوی شوند. استفاده از نردبان نیز ، خطرناک بوده ، چراکه فشار آب می تواند باعث افتادن کاربر گردد. استفاده از لنس تلسکوپی در این زمینه راهگشاست. شستشوی هواپیما در روز های آفتابی و زیر نور خورشید نیز پیشنهاد نمی شود ، چراکه مواد شیمیایی خروجی از دستگاه ممکن است با حرارت و گرما واکنش نشان دهند.

برای شستشوی بدنه هواپیما با واتر جت یا کارواش صنعتی ، بهتر است از انتهای آن شروع شود و سپس به سمت دماغه ادامه یابد. همچنین باید از مواد شوینده بیشتری در اطراف موتور هواپیما استفاده شود. برس شستشو نیز که به انتهای دستگاه متصل می گردد ، اثربخشی بسیار خوبی در فرآیند شستشو بخصوص بخش های بسیار آلوده دارد. این برس های چرخان ، سهولت عملیات را نیز دو چندان می کنند.

پاک کردن قسمتهای داخلی هواپیما

هواپیما از بهترین وسایل حمل و نقل کالا و جابجایی مسافر می باشد که در یک مدت زمان کم ، افراد یا کالاها را از جایی به جایی دیگر می برد. مسافران در حین سفر بخصوص سفرهای طولانی مدت سطح داخل هواپیما، راهروها و صندلی ها را آلوده و کثیف می نمایند. پاکیزگی هواپیما مانند نظافت هر محیط دیگری دارای اهمیت است. بسته بودن محیط موجب می شود تا جمع آوری پسماندها، اهمیت ویژه تری پیدا کند. همچنین با توجه به تماس مسافرین با صندلی ها و دسته ها، پاکیزه بودن آن ها از نظر بهداشتی مورد توجه است. طولانی بودن سفر موجب می شود تا شرکت ها توجه ویژه ای به نظافت کابین هواپیما داشته باشند و از انتقال بیماری ها جلوگیری شود. هواپیمایی که دارای محیط تمیز و بهداشتی باشد، نظر مسافرین را جلب نموده و موجب می شود، مسافران در سفر های بعدی به آن شرکت هواپیمایی اعتماد کنند. بنابراین نیاز است تا خدمه بعد از هر پرواز ، بخش های داخلی هواپیما را تمیز کنند.

یکی از راه های پیشگیری از آلوده شدن داخل هواپیما شستشوی مرتب و همچنین تعویض کفپوش هواپیما و همچنین روکش صندلی هاست. شستشوی زود به زود روکش صندلی می تواند از تجمع و رشد باکتری های موذی جلوگیری کند. باز کردن درهای هواپیما بعد از هر فرود این امکان را می دهد که هوای داخل هواپیما به جریان بیفتد و با هوای تازه جایگزین شود. اگر هوای تازه در داخل هواپیما در جریان باشد تا حدود زیادی آلودگی را کاهش می دهد.

برخی شرکت های هواپیمایی چون بریتیش ارویز طبق یک طرح دقیق و برنامه ریزی شده دکوراسیون داخلی هواپیماها را بطور کامل تعویض می کنند. برای هر هواپیما شناسنامه مخصوصی تهیه می شود کهحاوی اطلاعات مربوط به آرایش داخل هواپیما است. به این ترتیب که عمر و همچنین نوع جنس روکش های صندلی و کفپوش هواپیما در آن قید می شود. اگر تا قبل ازفرا رسیدن موعد تعویض کامل بخشی از داخل هواپیما آلودگی شدید داشته باشد با مواد نظیر خودش جایگزین می شود. البته در خلال برخی از بازرسی های فنی روکش های صندلی هواپیما تعویض میشود ولی روکش جدید و نو جایگزین نمی شود. بریتیش ارویز این کار را در خلال تعمیرات سنگین انجام می دهد. معمولاً در طول مدتی که هواپیما پرواز می کند و تا رسیدن تعمیرات اساسی بعدی مواد بهتری ساخته شده و روکش های بهتری که مقاومت بیشتری در برابر آلودگی دارند عرضه می شوند. همچنین با پیشرفت دانش مقابله با آتش سوزی ، روکش های جدیدی که قابلیت بیشتری در برابر آتش سوزی دارند عرضه می شوند.

کفپوش یا موکت هواپیما که برای عبور و مرور و حفاظت کف هواپیما در راهرو ها انداخته می شود خاک و مواد خارجی زیادی را در خود نگه می دارند که به مرور زمان باعث آلودگی خواهد شد.از طرف دیگر عبور افراد مختلف ساکن شهرهای گوناگون باعث کثیف شدن موکت می شود. موکت کثیف باعث ایجادبوی نامطبوعی در داخل هواپیما می گردد.

بروز حالت تهوع و آلوده شدن تشک و اجزای اصلی صندلی نیز یکی دیگر از راه های انتشار آلودگی است. در بسیاری از شرکت ها فقط به تعویض روکش آلوده اکتفا می کنند.

پس از هر بار فرود باید کف هواپیما تمیز شود. استفاده از جاروبرقی می تواند کمک موثری در پاک کردن آلودگی ها و همچنین تجمع گرد و غبار و پرزهایی که می توانند آلودگی را منتقل کنند داشته باشند. علاوه بر آن استفاده از جاروبرقی از سنگین شدن موکت جلوگیری می کند و حتی مصرف سوخت هواپیما را کاهش می دهد.

شستشوی موتور هواپیما

موتور های تمیز کارایی بهتری داشته و سوخت کمتری مصرف می کنند. گرد و خاک و کثافات در مرحله های کمپرسور یک موتور جت می تواند باعث کاهش کارایی موتور و افزایش مصرف سوخت شود. به همین دلیل تولید کننده ها و شرکت های تعمیر و نگهداری، تعمیر و تعمیرات اساسی (MRO) مانند شرکت لوفت هانزا تکنیک در حال سرمایه گذاری بر روی روش های جدید شستشوی داخلی موتورهای جت هستند.

اما علاوه بر نیازهای فنی، کاربردی بودن فرآیند شستشو نیز مسئله مهمی است. برای نمونه اگر صحبت از پاک کردن داخل موتورهای جت می شود، شرکت لوفت هانزا تکنیک تجربه زیادی در توسعه چنین روش هایی دارد. سیستم Cyclean آنها به عنوان یک محصول تجاری تولید شده و اکنون در حال انجام مراحل ثبت است. برخلاف دیگر سیستم ها در Cyclean آب به صورت مستقیم فقط درون مرحله های کمپرسور پشت فن پاشیده می شود.

طبق نظر متخصصان صنعت هوانوردی بهتر است برای یک هواپیمای میان برد و یا دوربرد،شستشوی موتور هر 2000 ساعت و یا دوبار در سال انجام شود. موتور جت های منطقه ای باید در دوره های کوتاه تری شستشو شوند که دوره های 500 ساعتی را شامل می شود.

شرکت فراران با توجه به دانش فنی و تجربه بیش از یک دهه مدیران خود امکان تهیه شوینده ها و پاک کننده های شیمیایی مورد مصرف برای موتور هواپیماها (اعم از نظامی، مسافربری، ترابری) ، هلیکوپترسازی و صنایع وابسته را همراه با آخرین استانداردهای روز دنیا را دارا می باشد. از جمله: شوینده موتور جت (Turbin engine cleaner)، پاک کننده موتورهای جت و توربین های گازی (Cleaner 27) و ...